Det hele begyndte med at den engelske præst John Russell fik en hund foræret. Han ønskede sig en stærkere hund, men hans dejlige Trump er nok hunden der i dag er stamfar til den race vi kender i dag.

Udviklingen er sket langsomt op gennem 1900-tallet, men da den engelske klub blev stiftet i 1974, kom der mere struktur i avlsarbejdet. JRTC er stiftet i april 2011 af en kreds medlemmer og opdrættere, som har fælles mål om god avl efter de gængse engelske regler og som sætter godt og behageligt socialt samvær omkring hundene højt. Flere af klubbens medlemmer og avlere har mange udenlandske kontakter, og der importeres ofte avlshunde fra udlandet til at styrke den danske avl med nyt godt blot fra smukke sunde hunde med formidable egenskaber og stærkt sundt sind.

Pastor John (Jack) Russell

Intelligent hund der ønsker fast rytme
En Jack Russell terrier er som hovedregel en glad, livlig og klog hund. Man siger, der er en stor hund i en lille krop. Det er da heller ikke altid, størrelsen afskrækker terrieren, når den møder større racer. Det kvikke og intelligente ligger til dem, de er smarte og snu, og så elsker de regelmæssighed og god fast rytme. Det er ofte den race, man ser i cirkus, da de er lærenemme og elsker at føre sig frem. De kan være kærlige og decideret putte- og hyggesyge, men kan også have deres egen personlighed og selvstændighed.

En Jack Russell Terrier kræver noget
Inden man vælger en Jack Russell, skal man være mere klar over ”betingelserne” end ved flere andre racer. Den kræver noget af sine ejere, den er aktiv og skal ud og bruge kroppen og næsen. Den er nysgerrig og vil opdrages, den skal have faste kærlige rammer og kan godt sige kontant fra, hvis den bliver trængt. Hunhundene er ofte formidable vagthunde, de værner om hjemmet, de kan være skrappe over for andre hunhunde og er meget indstillet på at være sammen med familien. Hanhundene er ligeså kærlige, men logrer ofte blot, når der kommer fremmede i indkørslen. Begge køn elsker at komme med på tur, på jobbet, eller med andre ord: med rundt i hverdagen. De er ikke velegnede til at være alene hjemme en hel arbejdsdag, men kan dog lære det.

Hunden vil være med
Som ejer af Jack Russell må man være indstillet på, at det er mere end en hund, man har anskaffet sig. Man skal give den ret megen opmærksomhed og tage den ind som en del af familien. Gør man det, får man en fantastisk hyggelig hund, som kærligt og med godt humør deltager og er der, hvor man selv er i huset.

Opdragelse
Den skal have en konsekvent hånd i opdragelsen, ikke hård og grov, men konsekvent. Den kan sagtens lære spillereglerne i huset, – den sofa må jeg ikke være i, men den anden må jeg godt. Den slags regler er nemme at lære den, man skal blot holde ved og aldrig gøre undtagelser. Når man har sat hunden på plads, skal man altid huske at vise den kærlighed, Jack Russell er en følsom hund, som godt kan blive flov og ked af det, og det er der ingen, der ønsker.

Dagligdagen
Inden man anskaffer sig hunden, skal man prøve at se frem i tiden. Store ændringer i familie og jobmønster er ikke den bedste kop te. Man skal helst tilstræbe, at rammerne er uforandrede. Det samme gælder luftning og pasning, hunden skal ud i naturen og er ikke specielt velegnet til altid kun at gå på fortovet i byen. Næsen skal have noget at snuse i og der skal graves i jorden. Har man mus eller rotter, kan man i øvrigt blot lade hunden klare sagen, de er fortræffelige til at aflive skadedyr.

Jack Russell – en livsstil – med eller uden børn i familien
Mange siger, at en Jack Russell ikke kun er en hund – det er en livsstil. Det er rigtigt, man bliver utrolig glad for den sjove, kvikke og frække hund. Den er god til børn, hvis den er vokset op med dem, men kan nogen gange skræmme og gøre børn usikre, fordi den er så lynhurtig og gerne vil lege vildt. Ejere af hundene skal forsigtigt gøre hund og børn fortrolige med hinanden og gæstebørn skal nok ikke være alene med hunden. Bliver den drillet, slået eller stresset, siger den fra og det kommer der ikke noget godt ud af.

Hvilken skal vi vælge?
Racen omfatter vidt forskellige hunde, både i størrelse, farve, hårlag og sind. Når man vælger hund, bør man mindst se billeder af forældrene, og meget gerne også af bedsteforældre. Så kan man med hvalpen i armene bedre forestille sig, hvordan den ender med at se ud, og hvilket temperament den vil få. Inden man vælger hund, bør man se flere kuld hvalpe og se sig om, hvordan de er vokset op. Det er ikke uden betydning, hvordan hvalpene er præget i den første tid. Har de været i mange hænder, har de været inde i stuerne og været med ude på biltur?

Jack Russell?
Skal man vælge en Jack Russell? Svaret er ja, hvis man er indstillet på et nyt familiemedlem, som deltager i alt på godt og ondt. Variationen i den jagtglade hund i skoven til den kærlige familiehund, der vil putte med familien, er formidabel. Er man indstillet på at yde noget selv, får man en ven for livet.